Veiling na beslag
 

Een dergelijke veiling vindt plaats omdat iemand is veroordeeld tot betaling van een geldsom en daarmee in gebreke is gebleven. De veroordeling wordt dan gevolgd door een zogenaamd executoriaal beslag. De schuldenaar zelf maar ook de hypotheekhouder, indien er hypotheek rust op het object, wordt in kennis gesteld. De hypotheekhouder heeft gedurende veertien dagen de bevoegdheid de veiling over te nemen. Doet de hypotheekhouder dit dan wordt de veiling afgewikkeld als een veiling krachtens hypotheekrecht. Neemt de hypotheekhouder de veiling niet over dan is de beslaglegger bevoegd de veiling voort te zetten. De beslaglegger wijst een notaris aan die wordt belast met de veiling van de in beslag genomen onroerende zaak. De veiling vindt op dezelfde wijze plaats als een veiling krachtens hypotheekrecht, met dien verstande dat er in geval van veiling krachtens beslagrecht geen mogelijkheid bestaat om op basis van een onderhands bod tot de verkoop te komen.

Veiling krachtens rechterlijk bevel

Een dergelijke veiling vindt plaats omdat de betrokkenen, bijvoorbeeld de gewezen echtgenoten na een echtscheiding, het niet eens kunnen worden over de verdeling van het vermogen waar het te veilen object toe behoort. De rechter is dan bevoegd om op verzoek van een van hen de openbare verkoop te gelasten.

De veiling vindt op dezelfde wijze plaats als een veiling krachtens hypotheekrecht, met dien verstande dat er in geval van veiling krachtens beslagrecht geen mogelijkheid bestaat om op basis van een onderhands bod tot de verkoop te komen.

Veiling krachtens opdracht van de eigenaar zelf

De eigenaar kan vrijwillig tot openbare verkoop van zijn eigendom overgaan. Hij stelt dan in beginsel zelf de veiling condities vast. Daarbij moet hij zich houden aan wat plaatselijk gebruikelijk is. In Aruba komen de vrijwillige veilingen nog maar zelden voor.