De gang van zaken op de veiling

De opzet van een veiling is opgebouwd zijn uit twee delen: de veiling bij opbod en de veiling bij afslag (of: afmijning). Deze vinden op één dag plaats.

 

Stap 1: De veiling bij opbod

Aan het begin van de veiling bij opbod zal de notaris een korte toelichting geven op het te veilen object en het verloop van de veiling. Tevens zal hij een gedeelte voorlezen van de door hem op te maken proces-verbaalakte, een akte waarin de notaris constateert wat er op de veiling gebeurt en met name wat er geboden wordt. De notaris fungeert als een veilingmeester: hij deelt mee wie wat geboden heeft en probeert de stemming op de veiling op te vijzelen om zo een zo hoog mogelijk resultaat te bereiken.

De notaris zal het publiek vragen om een eerste bod te doen aan de hand van een door de hypotheekhouder vastgestelde inzetprijs. Er kan nooit lager geboden worden dan de inzetprijs. Is dat uitgebracht dan zal gevraagd worden een hoger bod uit te brengen. Achtereenvolgens kunnen er zo – middels hand opsteken en/of het noemen van een bedrag – hogere biedingen worden uitgebracht (het zogenaamde ‘opbieden’). Diegene die het hoogste bod uitbrengt, wordt ook wel de inzetter genoemd. Zijn bod wordt aangeduid als de ‘inzetsom ‘.Na het uitbrengen van het hoogste bod (vastgesteld na het gebruikelijke ‘eenmaal andermaal ‘ en een slag van de hamer van de notaris) zal de notaris de proces-verbaalakte aanvullen met de gegevens van de inzetter en de inzetsom.
 

Stap 2: De afmijning

Tijdens de tweede veiling zal de notaris een bedrag noemen dat (ruimschoots) boven de inzetprijs ligt; het zogenaamde ‘aanhangen’. Was bijvoorbeeld de inzetsom Afl. 500.000 dan zal de prijs, waarop het te veilen object zal worden ‘aangehangen’ misschien Afl. 700.000 bedragen. Deze prijs wordt vastgesteld door de notaris in overleg met de opdrachtgever voor de veiling. De notaris zal vervolgens aftellen met een vast bedrag van bijvoorbeeld Afl. 1.000 of een veelvoud van dat bedrag, totdat iemand uit het publiek ‘mijn’ roept. Deze procedure wordt ‘afmijnen’ genoemd. Het luistert natuurlijk heel nauw wanneer u afmijnt. U kunt een bepaald bedrag in gedachten hebben, waarvoor u het te veilen object wilt kopen, maar als een ander u net voor is, is hij de koper of ‘afmijner’. Met name voor onervaren veilingkopers, kan het afmijnen een zenuwslopende zaak zijn. Te vroeg afmijnen heeft tot gevolg dat u meer betaalt, dan u eigenlijk had gewild. En wie te laat afmijnt, vist achter het spreekwoordelijke net.Bovendien moet er luid en duidelijk ‘mijn’ geroepen worden. Het simpelweg opsteken van een hand of ‘ja’ roepen, heeft uitsluitend tot gevolg dat een andere gegadigde vroegtijdig gealarmeerd wordt en alsnog ‘mijn’ roept.Wie zijn zenuwen wat moeilijk de baas kan, doet er wellicht verstandig aan de hulp van een derde in te roepen (bijvoorbeeld een makelaar). Deze kan dan in opdracht afmijnen. Wordt er niet afgemijnd op een bedrag boven de inzetsom (in het voorbeeld: niemand is bereid te kopen voor een prijs boven de Afl. 500.000), dan zal de notaris met een tik van de hamer en de uitroep ‘slag’ aangeven dat er niet is afgemijnd. In dat geval zal de inzetter de koper zijn, mits door de verkoper aan hem wordt gegund (zie hierna onder: Gunning / akte de command).